persepolis

sicakafa
pers uygarlığının başkenti olan persepolis'ten adını alan ; 2007 yapımı yönetmenliğini vincent parannaud ve marjane satriapi'nin üstlendiği animasyon. çizgi romanından uyarlanmış. şah'ın devrilmesinden sonraki iran portresini sanki biraz 'batılı' gözüyle ama temelli de 'ah vah ülkem bu hale geldii' demeden anlatıyor. devrim sonrası kıyafetlerden , günlük yaşayışa , senelerce süren ırak savaşına kadar gelişen olayları ve bu esnada büyüyen marjiyi. ailesi savaş halindeki bu ülkeden kızlarını yurtdışına gönderirler. velet bir kimlik kargaşası içinde büyür. viyanalarda nihilist takılırken arkadaş partilerinde ben fransızım diyecek kadar iranlı oluşundan utanır hale gelir. bir yandan ülkesinde savaş sürmektedir vs... ülkesine döner ama oraya da yabancıdır. günümüzdeki 'almancıların' durumu gibi birşey çıkar ortaya. ülkesinde yabancı , yurtdışında iranlı olarak damgalanır. kimi kareler fazla 'frenkçe' bir üslüp taşısa da persepolis 'az taraflı' olmayı başarmış bir yapımdır yine de. iranlıların hoşlanmamasını ise anlamak lazım tabii... haklı olarak yasaklamışlar iran'da. çatlak büyükannesini sevdim. tam bir kokoştu bu teyze. marji yurtdışına çıkmadan yaptığı konuşma güzeldi gerçekten : dinle! ahlak dersi vermeyi sevmem, ama sana her zaman yardımcı olacak bir öğüt vereceğim. hayatta karşına pek çok aptal çıkacak. eğer seni incitirlerse, kendi kendine, onları kötülük yapmaya itenin aptallıkları olduğunu söyle! böylece onların kötülüklerine cevap vermekten kurtulabilirsin. çünkü dünyada hınç ve intikamdan daha kötü bir şey yoktur. kendine karşı daima dürüst ol !
abartıldığı kadar birşey olmadığını da belirtelim ama. bizim entellerimiz doğu dünyasına yapılmış muhalif her hareketi göklere çıkardıklarından mıdır bilinmez persepolis hakkında da filmekiminde bir vaveyladır koptu. izlenilirse iran hakkında bir fikriniz varsa ekstra bişeyler canlanabilir kafanızda, ama iran hakkında hiçbirşey yoksa hakikaten bilinçaltına olumsuz sinyaller gönderebilir. animasyon deyip geçmeyeyim bu anlamda batılı yaklaşımlardan baya esintiler taşıyor yapım.

dave winkler

jawhead
ABD'li bir yapımcı ve senaristtir. Winkler, özellikle animasyon ve çocuk programları alanında çalışmıştır ve çeşitli animasyon şovlarının yapımcılığını ve senaristliğini yapmıştır. Winkler, "SpongeBob SquarePants", "The Powerpuff Girls" ve "Teenage Mutant Ninja Turtles" gibi ünlü animasyon şovlarının yapımcılığını ve senaristliğini yapmıştır.

android

jawhead
Günümüzdeki en popüler mobil işletim sistemlerinden biridir. Google tarafından geliştirilmektedir ve sadece mobil cihazlarda kullanılmaktadır.

üniversite okunmalı mı

sena
Çok genel bir soru. ne olmak istiyorsun? Bu hayattaki amacın ne? Neler seni mutlu ediyor? vs. vs.
Bu gibi sorulara verdiğin cevaplar önemli. Eğer okul okuman gerekiyorsa (doktor, hemşire vs.) tabiki oku. Ama kendini geliştirmeyi, kendini ihmal etme. O zaman kaç tane okul okuduğunun önemi kalmaz.

iskambilde as

sicakafa
iskambil kağıtlarındaki asın yani birlinin halkı temsil ettiği. fransız ihtilali'nden önce bu kart normalde iskambil kağıtlarının en düşük değerli kartıymış fakat ihtilal olup halk iktidarı ele geçirdiğinde kral kağıdının da önüne geçip, kağıtların en değerlisi olmuş.

topaç

seri
Çevresine ip sarılıp birden bırakılarak veya kamçı ile vurularak döndürülen koni biçiminde ucu sivri oyuncak.

olacak o kadar

sicakafa
90'ların levent kırca ve oya başar önderliğinde mesaj içerikli komik olmayan ama o zamanlar komik gelen show programı. küçük hüsamettin karakteri akılda kalıcıdır.

çember dizisi

sena
Her bölüm farklı bir konuyu işleyen gerilimli bir Türk dizisidir.
Konusu: İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki bir polis ekibi gizemli vakaları araştırır.

sasa

sicakafa
anladım ki bu dünyada paranın bozamayacağı kimse yokmuş. para kazanılır, kaybedilir ama benim için kaybedilen güven tekrar kazanılamaz.

teori

baris
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler baz alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Teori, herhangi bir olayı, vakayı, görüngüyü açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda, kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve rasyonel olmasıdır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol