efes

baris
Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur. Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır.

orkestra şefi

baris
Orkestra şefi, bestecilerin eserlerini seslendirip yorumlayan orkestrayı düzenleyip yönetebilecek yetenek ve bilgilere sahip müzik sanatçısıdır. Orkestra şefi, elinde baton denilen ince ve küçük bir değnek olduğu halde, orkestrayı meydana getiren müzisyenler topluluğunu kesin bir otorite ile yönetir.

rj11

baris
RJ11 telefon setlerinde kullanılan kablo konektörüdür. Uygulamadan başka bir fark, konektörlerindeki tellerin sayısıdır. Her iki konnektörde de yakından bakarsanız, RJ11'in içinde sadece dört tel olduğunu görürsünüz, RJ45'in içinde ise sekiz tel vardır. Sonuç olarak, RJ45 konektörü RJ11'den biraz daha büyüktür.

karpuz

sicakafa
mevsimlik bir meyve. dalından koparmadan öce iki elinizi üstüne açarak yerleştireceksiniz, sonra bir sağ elle, bir sol elle şaplatacaksınız. şaplak sesleri yankılanarak çıkıyorsa alıp yiyin ama şaplak sesleri direkt sönüyorsa içi geçmiştir.

jenerik alan adı nedir

bortecine
Jenerik Domain Jenerik Alan Adı bir sözcük veya sözcük grubunun sözlükte karşılığı bulunduğu şekle sahip olmasıdır. Örneğin araba.com veya devlet.net gibi alan adlarının karşılıklarını doğrudan sözlükte bulabildiğimiz için bu alan adları birer Jenerik Domain örneğidir.

beşik kertmesi

baris
Beşik kertmesi, erkek ve kızın daha beşikte bebekken, gelecekte evlenmesine dair verilen karar. Dede Korkut Kitabı'nda geçer. Anadolu'da bu gelenek şöyle işler: Bir kızın doğum haberini alan ve bu kızın ailesiyle akraba olmak isteyen erkek ailesi, kızın ailesine bir beşik yollar ve söz kesilmiş olur.

yöresel yemekler

jawhead
Türkiye, çok zengin ve çeşitli yöresel yemekleri olan bir ülkedir. Bu yemekler, ülkenin farklı bölgelerinde yetişen yerel ürünlerin kullanımına, yöreler arasında farklı kültürel etkileşimlerin olmasına ve Türkiye'nin tarihi süreçlerine göre değişiklik gösterir. Aşağıda Türkiye'de popüler olan bazı yöresel yemeklerden bazılarını listeleyebilirim:

Köfte: Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yapılan köfte, Türk mutfağının en popüler yemeklerinden biridir. Köfte, genellikle et (sığır eti, koyun eti, tavuk eti gibi) ve baharatlarla harmanlanıp, yoğurt, salça veya sos gibi ek malzemelerle servis edilir.

Dolma: Türkiye'de çok popüler olan dolma, genellikle yaprak dolması, biber dolması, patlıcan dolması gibi şekillerde yapılır. Dolma, sebze (yaprak sarma için yaprak, biber dolması için biber, patlıcan dolması için patlıcan gibi) içine et ve baharatlarla doldurulur ve sonra pişirilir.

Pide: Türkiye'de genellikle hamur işleri arasında en popüler olan pide, genellikle etli veya peynirli olarak yapılır. Pide, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı şekillerde yapılır ve her bölgenin kendine özgü bir pide tarifi vardır.

Kebap: Türkiye'de çok popüler olan kebap, et (sığır eti, koyun eti gibi) ve baharatlarla birlikte ızgarada pişirilen bir yemektir. Kebap, çeşitli şekillerde yapılır ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı kebap tarifleri bulunur.

Börek: Türkiye'de çok popüler olan börek, genellikle etli veya peynirli olarak yapılır ve yufka (ince hamur) içine doldurulur.

yeniden pazarlama

saat200milyar
yeniden pazarlama, reklamverenlerin web sitelerini veya mobil uygulamalarını daha önce ziyaret etmiş kişilere ulaşmasını sağlayan bir dijital pazarlama stratejisidir.

reklamverenler yeniden pazarlamayı genellikle iki amaç için kullanır: 1) ürünlerine ve hizmetlerine ilgi gösteren müşterilerle yeniden etkileşim kurmak ve 2) potansiyel müşterilerin reklamverenin web sitesindeki içerik karşılığında iletişim bilgilerini sağlamasını sağlayarak potansiyel müşterileri yakalamak.

yeniden pazarlama, işletmelerin ürünleriyle ilgilenen kişileri hedefleyerek reklam kampanyalarının yg'sini artırmalarına yardımcı olur. reklamlar yalnızca şirketin sitesine daha önce girmiş olanlara gösterilir, bu nedenle genel reklamlardan çok daha hedeflidir.

şeyhülislâm

baris
Şeyhülislam ya da Şeyh'ül-İslam, dini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimse. Osmanlı Devleti zamanında şeyhülislam dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiği zaman dini sorunlarla ilgili görüşlerini fetva yayınlayarak açıklardı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol